Fizioterapie Contractura musculară | Terapia Trigger Point

Nodurile musculare sau punctele de declansare sunt descrise ca fiind zone hiperiritabile cu suprafata redusa la nivelul muschilor scheletali, care sunt asociate cu nodulii palpabili din fibrele musculare supratensionate

Nodurile musculare sau punctele de declansare sunt descrise ca fiind zone hiperiritabile cu suprafata redusa la nivelul muschilor scheletali, care sunt asociate cu nodulii palpabili din fibrele musculare supratensionate. Se crede ca nodulii palpabili sunt mici noduri de contractie si reprezinta o cauza comuna a durerii. Compresia unui nod muscular poate rezulta in sensibilitate locala, durere radianta sau un raspuns spasmodic local. Raspunsul spasmodic local nu este insa un spasm muscular, aceasta pentru ca un spasm muscular se refera la contractia completa a intregului muschi implicat.

CE SUNT TRIGGER POINTS SAU NODURILE MUSCULARE

Inca din 1942, atunci cand termenul trigger point a fost folosit pentru prima data de catre Dr. Janet Travell, medic pentru Presedintele USA John F. Kennedy, observatiile clinice au descris urmatoarele patru caracteristici distincte:

  1. Durere in relatie cu un punct discret, iritabil in muschiul scheletal sau fascia, cu alta cauza decat trauma locala, inflamatie, degeneratie, neoplasm sau infectie;
  2. Punctul dureros poate fi simtit ca un nodul la nivelul muschiului, iar un raspuns spasmodic poate fi obtinut prin stimlularea manuala a nodului muscular;
  3. Palparea nodului muscular poate crea o stare de disconfort si durere pacientului, iar durerea poate radia intr-o distributie specifica relationând cu locul palpat;
  4. Durerea nu poate fi explicata de examinarea neurologica.
Terapia Trigger Point

CAUZELE POSIBILE ALE NODURILOR MUSCULARE

Activarea punctelor de declansare (nodurilor musculare) poate fi cauzata de multipli factori interni sau externi, incluzand suprasolicitarea musculara acuta sau cronica, activarea prin alte noduri (cheie/satelit sau primare/secundare), stare patologica, tulburari psihologice (prin inflamatii sistemice), dezechilibre homeostatice, traume directe, lovituri, accidente grave (cum ar fi accidentele de masina, ce pot supune muschii unui stres enorm si pot crea instantaneu noduri musculare, infectii si probleme generale privind sanatatea, cum ar fi fumatul. Nodurile trigger points se produc numai la nivel muscular, dar la nivelul oricarei grupe musculare.

Terapia Trigger Point

TRATAMENTUL NON-INVAZIV AL NODURILOR MUSCULARE (TRIGGER POINT THERAPY)

Cele mai eficiente si rapide cai de eliminare a durerii radiante provocate de un nod muscular sunt dovedite fiind presiunea manuala profunda, masajul adaptat, tapotamentul (o alta forrma de masaj), vibratiile mecanice, electrostimularea (TENS) si alte tehnici de intindere musculara pasiva. Unul dintre cele eficiente aparate, folosite in combinatie cu masajul terapeutic localizat, este Pistolul CAT, un aparat mecanic cu arc, ce supune fibrele musculare unor micro-traumatisme ce sporesc aportul de sange oxigenat in zona vizata, astfel grabind procesul de vindecare. Din ce in ce mai multi pacienti s-au declarat satisfacuti de rezultatele tratamentelor combinate ce au inclus aceasta tehnica.

CINE TRATEAZA PRIN METODA TRIGGER POINT

Riscurile in aceasta terapie sunt minore spre inexistente, in conditiile in care manevrele sunt executate de buni cunoscatori ai anatomiei si fiziologiei aparatului locomotor uman. De accea, pentru cele mai bune rezultate, este recomandata interventia unui kinetoterapeut specialist cu competente musculo-scheletale. Pentru a beneficia de aceasta terapie analitica ce urmareste sursa durerii pentru a o impiedica si a preveni revenirea durerilor, va puteti programa pentru consultatii telefonic sau prin e-mail, completand formularul din sectiunea de contact.

Materialele postate pe website pot fi preluate doar cu mentionarea sursei. Pentru colaborari va rugam sa utilizati sectiunea CONTACT.